Duurzaamheid: Verven met bietjes


Duurzaamheid: Verven met bietjes

Toen mijn moeder twee jaar geleden ging verhuizen kreeg ik allerlei spullen waar zij geen ruimte meer voor had. Hierbij zaten onder andere enkele witte lakens en tafellakens. Deze had ik tot nu toe nog niet gebruikt. Met dekbedden gebruik je meestal geen lakens. Nu ik met MijnGilde bezig ben heb ik wel een bestemming voor deze lakens gevonden. Van het eerste laken ga ik een lange blouse maken. Er is voldoende stof. Alleen de kleur is wel erg wit voor een blouse en straalt daardoor uit alsof het van een laken is gemaakt. Dus het verven van de stof is een oplossing. Het moet echter wel een milieuvriendelijke verf zijn. Dus een tinnetje Dylon kwam niet in aanmerking.

Ik ben op internet gaan zoeken naar natuurlijk verven. Daar krijg je allerlei hits en ook op Pinterest is van alles te vinden. Prachtige roze, gele, groene en paarse tinten van allerlei groenten en bloemen.

“Ik dacht hoe moeilijk kan dat zijn. Dus ik begon met bietjes. Als je knoeit met bietjes krijg je altijd zo’n nare vlek die er maar met moeite weer uitgaat.”

Ik had een stuk of tien kleine lapjes laken afgeknipt om te experimenteren met bietjes. Eerst zoals beschreven stond de stof een tijdje in azijn gekookt en daarna de lapjes bij het gekookte bietensap gedaan. Regelmatig roeren en kijken. Nou daar werd ik niet vrolijk van. De witte katoenen stof kleurde bijna niet en werd zeker niet mooi paarsrood wat ik had verwacht. Hoe lang de stof er ook inzat. De kleur was echt een vieze onbestemde tint bruinig. Na het uitspoelen was er al helemaal niets van over.

Geen succes dus en heel milieuonvriendelijk om dat het verven een aantal uren elektriciteit had gevraagd.

“Een week later kwam ik biologische bietenpoeder tegen. Het ei van Columbus dacht ik.”

Bietenpoeder is vast geconcentreerd en daar krijg je vast een mooie rode kleur van. Ook dit was een groot fiasco. De kleur ging niet in de stof zitten en de stof werd alleen maar vies. Ook geen succes dus. Ik ben nu “klaar” met de bietjes. Van een ieder die weet hoe je katoen wel kunt kleuren met bietjes hoor ik graag hoe dat moet.

Groetjes Gea