Duurzaamheid: Niet zo makkelijk als het lijkt


Duurzaamheid: Niet zo makkelijk als het lijkt

Dit is mijn eerste blog voor MijnGilde. Ik heb nog nooit eerder een blog geschreven, maar ik denk dat het leuk is om over mijn zoektocht naar ontwerpen, duurzaamheid, materialen en dergelijke te schrijven. Ik zal proberen jullie hiervan op de hoogte te houden. Vooral de zoektocht naar duurzaamheid is een bijzondere. Toen ik ging starten met MijnGilde wilde ik persé dat duurzame materialen een onderdeel zouden zijn van mijn bedrijfsstrategie. Mijn eerste gedachte was; je doet veel aan hergebruik en daarnaast gebruik je alleen ecologisch garen en dan ben je er wel.

Nou ik moet zeggen….. , dat valt niet mee. Het hergebruik van materialen zoals stoffen dat is nog redelijk eenvoudig. Je krijgt van allerlei mensen kledingstukken die gerestyled kunnen worden. De kledingstukken die er niet mooi uitzien daar kun je onderdelen van gebruiken, zoals knopen, ritsen, badges en met geluk garen. Verder kun je proberen van de rest van het kledingstukken vulmateriaal en dik garen te maken. Hoewel ik dit laatste nog niet heb gedaan zal dat vast niet moeilijk zijn.

“Wat betreft ecologisch garen…… dat is een heel ander verhaal. Je zoekt op internet naar ecologisch garen en je krijgt van alles, maar niet veel ecologisch garen.”

Dat blijkt in één keer heel lastig te worden. Als je al hits krijgt is het vaak heel duur en daar worden je producten ook erg duur van. Of het garen is belachelijk dik (denk aan pennen nr. 5 of 6). Dan worden het hele dikke en wat grove truien. Dit kan heel mooi zijn, als het je bedoeling is. Ik vind zelf fijne, eigen gebreide of gehaakte kleding heel mooi. Daarnaast ben ik dol op kantbreien en dat doe je niet met dik garen. Ik niet tenminste. Dus als er mensen zijn die tips hebben dan hou ik me aanbevolen.

Ik heb nog wel wat ideeën, zoals het zelf twijnen van dun biologisch naaigaren tot een wat dikkere draad. Daar kun je vervolgens mee breien of haken met pen nr 1 – 1,5. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik ben heel benieuwd. Ondertussen gaat mijn zoektocht naar mooi, betaalbaar en duurzaam garen voort.

Ik hou jullie op de hoogte.

Groetjes Gea